(Sport) Blessures
Sportblessures komen veel voor, zowel bij recreatieve sporters als professionele atleten. Ze kunnen variëren van lichte verrekkingen tot ernstige schade aan botten, spieren of gewrichten. Bij een sportblessure is de uitdaging om zo snel en optimaal mogelijk weer de activiteit of sport uit te kunnen voeren. Hierbij helpen wij jou graag! Er wordt als eerst in kaart gebracht om wat voor een blessure het gaat en wat dit betekent voor het herstelproces. In samenspraak wordt er een behandelplan opgesteld en gewerkt richting jouw doel.
Oorzaken van sportblessures:
Sportblessures kunnen door verschillende factoren ontstaan, waaronder:
- Overbelasting: Het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging zonder voldoende rust kan leiden tot overbelasting van spieren, pezen of gewrichten.
- Onjuiste techniek: Fouten in de uitvoering van een beweging, zoals verkeerd landen na een sprong of het niet goed uitvoeren van een bepaalde beweging kunnen de kans op blessures vergroten.
- Geen goede warming-up: Een slechte warming-ip verhoogt de kans op blessures, omdat de spieren dan niet goed zijn voorbereid op de intensiteit van de sport.
- Onvoldoende herstel(tijd): Wanneer het lichaam niet genoeg tijd krijgt om te herstellen tussen trainingssessies, kunnen oude blessures verergeren of nieuwe blessures ontstaan.
Soorten sportblessures:
Sportblessures kunnen verschillende delen van het lichaam treffen. De meest voorkomende zijn:
- Spier- en peesblessures:
- Verrekking: Het uitrekken of gedeeltelijk scheuren van een spier of pees. Dit gebeurt vaak bij plotselinge, krachtige bewegingen, zoals sprinten of springen.
- Spierkrampen: Een onvrijwillige, pijnlijke samentrekking van een spier, vaak veroorzaakt door overbelasting.
- Tendinitis: Ontsteking van een pees door overbelasting, vaak voorkomend in de schouder, knie of elleboog.
- Gewrichtsblessures:
- Verstuikingen: Het uitrekken of scheuren van de banden die de gewrichten stabiliseren. Dit komt vaak voor bij de enkels of knieën.
- Dislocatie: Het uit de kom raken van een gewricht, meestal door een krachtig trauma zoals een val of botsing.
- Fracturen (botbreuken):
- Deze ontstaan vaak door directe impact of overmatige belasting van een bot. Ze komen veel voor bij contactsporten zoals voetbal, rugby of basketbal.